EnglishPocetnao namaBiografijaGalerijaRestauracijaTehnologijaBibliotekaPitanjaCeneVezeKontakt

О АНЂЕЛУ ЧУВАРУ
икона, канон, молитве, акатист

 

Анђео чувар


УЛОГА АНЂЕЛА ЧУВАРА

Премудрост Божја, стварајући свет анђелски и уводећи их из небића у биће, разделила их је на девет анђеоских хорова, подељена на три чина. Ови чинови потчињени су једни другима по хијерархији и службама и истовремено сједињени савршеним сагласјем и љубављу једних према другима и свих заједно према Творцу.

Сваки православни хришћанин на Светом крштењу добија свог Анђела чувара (хранитеља). Његова улога је назначена самим његовим називом (хранити=чувати).

Он је ту да нас чува у свим животним ситуацијама, а када дође време да се душа разлучи од тела, да је дочека и спроведе до станишта које јој буде одређено до Другог доласка Исуса Христа и Последњег суда.

Човек се својим непослушањем и чињењем дела која нису у сагласности са Божијим заповестима самовољно уклања од Бога и његове Благодати. Одступајући од Бога, он се уклања и од свог Ангела чувара који тада нема могућност да га штити, и остаје изложен на искушавање палим анђелима.


Покајањем, и само покајањем, човек се враћа Господу и његов Анћео чувар му се опет придружује.

ИКОНА АНЂЕЛА ЧУВАРА

Обзиром да су анђели "бестелесне силе", немогуће би их било ликовно преставити. Из тог разлога они се изображавају антропоморфно, са крилима на леђима као ознаком њиховог посланства. Представе "анђела чувара" релативно су ретке у историји иконописа и углавном су новијег датума, иако потврду о њима налазимо у многим псалмима, као и у Старом и Новом завету.

На иконама које се живопишу у Атељеу Луковић, анђео чувар је насликан у традиционалној Грчкој античкој одећи, хитону и химатиону. У десној руци држи штап, а у левом држи за руку дечака или девојчицу чији је заштитник. Одлучан поглед и чврст став јасно говоре о његовој заштитничкој улози.

Анђео чувар

АНЂЕО ЧУВАР У ЦРКВЕНОМ ПРЕДАЊУ

Црквено веровање у посланство Анђела чувара опширно је потврђено Божијим речима:"Гледајте да не презрете једног од малих ових; јер вам кажем да анђели њихови на небесима једнако гледају лице Оца мог небеског." (Мат.18.10).
Лука, такође, у односу на Петровог анђела, сведочи о том веровању међу раним Хришћанима (Дап.12.15). Ове референце указују да је појам Анђела чувара био увелико познат читачима Матеја и Луке; идеја која не захтева даље објашњење.

Као у другој инстанци хришћанског веровања (молитве за упокојене), оригинално Јеврејска, Црква је укључила у своје веровање посланство Анђела чувара. Псалмопојац тврди "Анђели Господњи станом стоје око оних који се Њега боје, и избављају их.(Псалм 34[33]:7) И опет, "Јер анђелима својим заповеда за Тебе да Те чувају по свим путевима Твојим."(91 [90]:11)

Најјаснију илустрацију Јеврејског веровања у Анђеле чуваре налазимо у књизи о Товији, сачуваној у Септуагинти. То је прича о избегличкој Израиљској породици која је живела у Месопотамији током касног осмог века пре Христа, и централно језгро догађаја описује дуго путовање младића Товије које он подузима у корист свог недавно ослепелог оца. Оригинални разлог Товијиног пута да "сакупи дуг у циљу очувања породице од немаштине" је превазиђен и обогаћен на различите начине.

Путовање на које је Рафаил предложио да води Товију, од Ниниве до Раге, било је стварно веома дугачко, око 200 миља, и већином по брдима. Ипак у најстаријем постојећем манускрипту који садржи књигу о Товији (Codex Sinaiticus), преписивач је убацио примедбу да је њихов пут трајао свега два дана! Узимајући у обзир да је армији Александра требало десет дана брзог марша да пређе исту раздаљину (Плутарх, "Живот Александров"42), човек мора да се замисли на досад неслућеном путешествију са анђеоским сапутником.

Анђео чувар

Са собом су такође, повели и пса, тако да видимо Товију који има за сапутник и једног анђела и једну животињу, који представљају паралелно духовни и биолошки свет, два искуствена подручија којима човек путује кроз овај живот.

Св.Јероним, који нам говори да је превео књигу о Товији са Грчког на Латински за једну ноћ, био је заинтересован појавом пса. Иако је вероватно био веома уморан на крају тешког рада под светлошћу свећа, током јутарњих часова после те ноћи, Јероним је био довољно будан да уради нешто прилично маштовито са Товијиним псом. Он је у ствари, прерадио текст књиге о Товији, ствар за коју је сматрао да му је дозвољено да уради, обзиром да није веровао да је књига канонска (ексентрично виђење међу Латинским оцима које је забележено). Јероним је додао детаљ, или тачније, "реп" у опису Товијиног повратка у Вулгати: "Онда се пас, који је путовао са њима, пожуривши пре њих, вратио као да доноси неке вести, показујући своју радост махањем репа." Ово махање репом не налази се у тексту Септаугинте. Јероним је то измислио.

Није тешко приметити зашто се несташни Јероним ангажовао у овој малој духовитости. погођен сличношћу приче са Хомеровом "Одисејом", која такође говори о повратку једног човека у очев дом. Јероним се сетио Аргуса, Одисејевог пса, који је први препознао античког путника при повратку на Итаку.

Стари, изнемогли Аргус, пише Хомер, када је препознао глас свога газде, "настојао је да маше репом" ("Одисеја" 17.302

Овде је више од шале у питању. Јероним је исправно сматрао да је Товијино путовање, као Одисејево, симбол човековог кретања кроз живот враћајући се очевом дому. Јероним је увидео да Товија заузима место поред Гилгамеша, Тезеја, Јасона и Аргонаута, Енеја и других великих путника из литературе. То је Библијско учење да кроз овај живот-то дуго путовање-не треба да путујемо сами. Праћени смо "анђелима мира, верним водичима, чуварима наших душа и наших тела."

Проповед коју је 12.октобра 2003. у храму Свих Светих у Антиохијској Православној цркви у Чикагу, Илиноис, одржао о.Патрик (Fr. Patrick Reardon)

КАНОН АНЂЕЛУ ЧУВАРУ
преподоног авве Јустина Ћелијског

Тропар, глас 6:

Анђеле Божји, Чувару мој свети, живот мој сачувај у страху Христа Бога, ум мој води правим путем, и душу моју рани небеском љубављу, да, упућиван тобом, добијем од Христа Бога велику милост.

Богородичан: Света Владарко, Христа Бога нашег Мати, која си на несхватљив начин родила Творца свих, са мојим Анђелом Чуваром моли благост Његову свагда, да спасе душу моју, заробљену страстима, и да ми подари опроштај грехова.

Канон Анђелу Чувару

глас 8:

Песма 1.

Ирмос: Певајмо Господу који је људе Своје провео кроз Црвено море, јер се Он једини славно прослави!

Исусе преслатки, спаси ме!

Исусу: Удостој слугу Твога, Спасе, да отпева песму и ода хвалу бестелесном Анђелу, наставнику и Чувару своме!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Једини ја неосетљив и лењ лежим сада, наставниче мој и Чувару, не остави мене који пропадам!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Ум мој упути твојом молитвом, да творим Божије заповести, како бих добио од Бога опроштај грехова, и научи ме, молим ти се, како бих мрзео оно што је рђаво.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Дјевице, са мојим Анђелом Чуваром моли се Добротвору за мене слугу Твога, и научи ме да творим заповести Сина Твога и Творца мога!

Песма 3.

Ирмос: Ти си потпора оних који Ти прибегавају, Господе! Ти си светлост помрачених, и пева Те дух мој!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Сву мисао своју и душу своју поверих теби, Чувару мој, ти ме избави од сваког искушења вражијег!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Враг ме гази и злоставља, и наговара да творим његове жеље. Али ти, наставниче мој, не остави мене који пропадам!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Дај ми да са захвалношћу и усрђем певам песму Творцу и Богу, и теби моме благом Анђелу Чувару! Избавитељу мој, отми ме од непријатеља који ме злостављају!

И сада и увек и у векове векова. Амин. Исцели, Пречиста, моје тешке ране што су ми у души; одагнај ђаволе који стално ратују са мном.

Седален, глас 2:

Из љубави душе вапијем ти, Чувару душе моје, свесвети мој Анђеле: заштити ме и сачувај свагда од лукавих замки, и научи небеском животу, уразумљујући ме, просвећујући и укрепљујући!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова. Амин.

Богородичан: Богородице Неневестна пречиста, која си без семена родила Владара свих, Њега са мојим Анђелом Чуваром моли: да ме избави од сваког двоумљења, и да да умилење и светлост души мојој, и очишћење сагрешења, јер си једина брза Помоћница.

Песма 4.

Ирмос: Чух, Господе, тајну Твога домостроја спасења, разумех дела Твоја и прославих Твоје Божанство.

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Моли човекољупца Бога, ти Чувару мој, и не остави ме, но увек у миру живот мој чувај, и дај ми сигурно спасење!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Примивши те од Бога, Анђеле, као заштитника и Чувара живота мога, молим те, Свети, ослободи ме од свих опасности!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Моју прљавштину очисти твојом светошћу, Чувару мој, и нека молитвама твојим будем издвојен од удела оних с леве стране и покажам се заједничар славе!

И сада и увек и у векове векова. Амин. У недоумици сам, Пречиста, од страхота које су ме опколиле; но избави ме од њих брзо, јер Теби прибегох!

Песма 5.

Ирмос: Стражећи кличемо Ти: Господе, спаси нас! јер си Ти Бог наш, осим Тебе другога не знамо.

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Пошто имаш смелости пред Богом, Чувару мој свети, умоли Га да ме избави од свих зала која ме притискују.

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Светлости радосна, јасно осветли душу моју, наставниче мој и Чувару, дани ми од Бога, Анђеле!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Мене који тврдо спавам под теретом грехова, сачувај као будног, Анђеле Божји, и подигни мољењем твојим на славословље!

И сада и увек и у векове векова. Амин. Маријо Госпођо, Богородице неневестна, надо верних, непријатељска хвалисања сруши, и оне који Те славе обрадуј!

Песма 6.

Ирмос: Подај ми светлу одећу, Ти који се светлошћу одеваш као одећом, многомилостиви Христе Боже наш!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Од свих ме искушења ослободи, и од мука спаси, молим ти се, свети Анђеле, дани ми од Бога, Чувару мој добри!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Освети мој ум, благи, и просвети ме, молим ти се, свети Анђеле, и научи ме да увек мислим оно што је корисно!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Заустави овај метеж у срцу мом, и окрепи ме, Чувару мој, да бдим у добру, и на необичан начин упути ме тишини животној!

И сада и увек и у векове векова. Амин. Бог Реч се усели у Тебе, Богородице, и показа Те људима као небеску лествицу, јер је Тобом сишао к нама Вишњи.

Кондак,

глас 4:

Покажи се милосрдан према мени, свети Анђеле Господњи, Чувару мој, и не одвајај се од мене прљавог, него ме просвети неприкосновеном светлошћу, и учини ме достојним небеског царства.

Икос:

Душу моју, потиштену многим саблазнима, ти свети заштитниче, удостоји наисказане славе небеске, и са хоровима певача Бестелесних Сила Божјих, помилуј ме и сачувај, и добрим мислима душу моју просвети, да се обогатим твојом славом, Анђеле мој, и сруши моје непријатеље што ми зло мисле, и учини ме достојним небеског царства!

Песма 7.

Ирмос: Младићи који су из Јудеје били дошли, једном у Вавилону, вером у Тројицу, уништише огањ у пећи, певајући: Благословен си, Боже отаца наших!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Буди ми милостив и умоли Бога, Анђеле Господњи, јер тебе имам у целом животу свом као покровитеља, као наставника и као Чувара, дарованог ми од Бога занавек.

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Не допусти, свети Анђеле, да буде убијена од разбојника јадна душа моја која иде на пут, која ти је од Бога предата беспрекорна, него је упути на пут покајања.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Приводим душу своју потпуно посрамљену од мојих злих помисли и дела. Но ти похитај, наставниче мој, и подај ми исцељење размишљањем о добру, да увек скрећем на праве стазе.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Ипостасна Мудрости Вишњега, Богородице ради, испуни мудрошћу и божанском силом све који с вером кличу: Благословен си, Боже отаца наших.

Песма 8.

Ирмос: Небеског цара, кога славе анђелске војске, славите и изнад свега величајте кроза све векове!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Од Бога послани, преблаги Анђеле, осигурај живот мој, слуге твога, и не остави ме никада!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Преблажени, тебе, Анђела добра, наставника и Чувара душе моје, славим увек.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Буди ми заклон и одбрана у дан испитивања свих људи, у који се огњем имају испитати и добра и рђава дела.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Богородице Приснодјево, буди мени слузи Твоме, помоћница и тишина, и не допусти да будем лишен Твоје владавине!

Песма 9.

Ирмос: Спасени Тобом, Дјево чиста, ми Те с пуним правом исповедамо као Богородицу, величајући Те са Бестелесним хоровима.

Исусе преслатки, спаси ме!

Исусу: Помилуј ме, Једини Спаситељу мој, јер си милостив и милосрдан, и учини ме учесником у друштву праведних!

Свети Анђеле, Чувару мој, моли Бога за мене!

Подари ми, Анђеле Господњи, да увек мислим и чиним оно што је добро и корисно, и покажи ме снажним у болести и беспрекорним!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Пошто имаш смелости пред Царем небеским, Њега са осталим Бестелесним Силама моли да ме јадног помилује.

И сада и увек и у векове векова. Амин. Имајући, Дјево, велику смелост пред Оним који се оваплотио из Тебе, ослободи ме окова, и молитвама Твојим подај ми опроштај и спасење!

Арханђел Михајло

МОЛИТВА светом АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Свети Анђеле Христов, падајући ничице пред тобом молим ти се, Чувару мој свети, који си мени грешноме дат од светога крштења, да ми чуваш душу и тело. Својом лењошћу и својим рђавим навикама ја разгневих твоју пречисту светлост, и отерах те од себе својим гадним делима, лажима, клеветама, завишћу, осуђивањем, охолошћу, непокорношћу, мржњом на браћу, злопамћењем, среброљубљем, прељубом, јарошћу, тврдичлуком, ненаситним преједањем, опијањем, брбљањем, рђавим и лукавим мислима, гордељивошћу, и похотљивим беснилом, имајући вољу за сваку телесну пожуду. О, да зле наклоности моје, какве нема ни у неразумних животиња! Та како можеш погледати на мене, или приступити мени као смрљивом псу? Каквим ћеш очима, Анђеле Христов, погледати на мене, када сам се ужасно заплео у одвратна дела? Та како ћу већ моћи да молим опроштај за своја горка, зла и рђава дела, у која падам даноноћно и сваког часа? Но молим ти се, падајући ничице пред тобом, Чувару мој свети, смилуј се на мене грешног и недостојног слугу свог (име); буди ми помоћик и заштитник од мог злог противника, светим твојим молитвама, и учини ме учесником у царству Божјем са свима Светима, свагда, и сада и увек и кроза све векове. Амин.

 

АКAТИСТ светом AНЂЕЛУ ЧУВAРУ

Кондак 1.

Од Господа Бога изабрани за чување душе моје и тела, свети Анђеле, ја, недостојни слуга твој, усуђујем се да ти похвалне песме певам; а ти, имајући одважности да станеш пред Цара небеског, од сваке ме жалости и недаће, од сваког непријатеља, видљивог и невидљивог заштити, јер ти кличем:

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Икос 1.

Анђеле свети, послани с небеса да би ме чувао и руководио читавог живота мога, клањајући ти се, молим те: упути ме и уразуми, почевши од срдачне љубави и усрдности да ти кличем песме похвалне:

Радуј се, Анђеле, Божији, заступниче мој пред Пресветом Тројицом!

Радуј се, бестелесни војниче Цара над царевима!

Радуј се, Господа над господарима небески слуго!

Радуј се, сажитељу Његових умних и невештаствених слугу:

Радуј се, јер увек извршаваш вољу Владике свога:

Радуј се, јер си од Бога примио заповест и власт да чуваш душу моју!

Радуј се, јер се никада не одвајаш од мене грешног!

Радуј се, јер си увек крај мене недостојног!

Радуј се, јер мотриш на мене на свим путевима мојим!

Радуј се, јер ме чуваш од свакога зла!

Радуј се, Богом ми дани руководитељу на путевима живота мога!

Радуј се, мој добри васпитачу!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 2.

Видевши човекољубиви Господ да су од прегрешења праоца нашег Адама сви људи склони греху, у Својој неизрецивој милости послао је по свој земљи свете анђеле да тако сваком од људи постави чувара. Испуњавајући заповест Владике свога, свети анђели су увек спремни да помогну нама који богоугодно кличемо: Алилуја!

Икос 2.

Разуму моме измоли вишње просветљење, Свети Анђеле, да бих могао познати шта је воља Божија блага, утодна и савршена и срце моје управи тако да је са усрдношћу извршавам; тебе пак, чувара мога, да не престанем хвалити, овако ти кличући:

Радуј се, јер си срце моје распламсао љубављу према Богу, Створитељу моме!

Радуј се, јер ме свакога дана и часа подстичеш да му приносим молитве, молбе и благодарења!

Радуј се, јер си стражар истинити и страхом Господњим ограђујеш дом душе моје!

Радуј се, јер све мисли моје ка Распетом за грехе света управљаш!

Радуј се, јер страдања Његова и крсну смрт у сећање моје утискујеш!

Радуј се, јер ме подсећањем на страдања Господња од грехова мојих чуваш!

Радуј се, јер ме упућујеш да за благодатну заштиту Светог Духа молим!

Радуј се, јер ме увераваш да ће Он, Утешитељ, милостиво погледати само на оне који су кротког и смиреног срца!

Радуј се, јер ме окружујеш мишљу о свеприсутности Божијој!

Радуј се, јер свевиђење Његово мојим умним очима показујеш!

Радуј се, јер милосрђем Његовим према кајућим се грешницима срце моје тешиш!

Радуј се, јер Његовим праведним судом застрашујеш отврдлу и непокајану душу моју!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 3.

Силу Божанствене благодати измоли за мене, мој Анђеле чувару, да бих чврсто и без спотицања ходао спасоносним путем Христових заповести, а срцем и уснама непрестано славио свесвето име Бога нашега и певао Му: Алилуја!

Икос 3.

Ја имам Тебе, Богоизабрани заштитниче мој, као светли зрак који обасјава таму душе моје и разгони мрак незнања срца мога; тога ради са умилењем ти се клањам и молим да сва моја чула помрачена страстима очистиш, како не бих залутао у тами греховној. Пречудесној светлости Твојој ја певам овако:

Радуј се, звездо Незалазног Светла, јер си од Тросунчаног Божанства заблистала и мене озарила!

Радуј се, пресветла лучо, јер обасјаваш очи моје помрачене грехом!

Радуј се, јер се стараш да мене, у тами безакоња заблуделог, усмериш на пут истине

Радуј се, јер ми наређујеш да заповести Божије буду огледало за читав живот мој!

Радуј се, јер закон Божији постављаш као путоказ ногама мојим и светлост на стазама којима ходим!

Радуј се, јер ме учиш да речи јеванђеља Христовог у сладости слушам!

Радуј се, јер ме подстичеш да учењу Божанског Учитеља и Господа мог без сумње поверујем!

Радуј се, јер ме укрепљујеш да се повинујем законима Свете Цркве!

Радуј се, јер ме поучаваш да се правилима и предањима Светих Апостола и Отаца покоравам!

Радуј се, јер ме утврђујеш у исповедању свете и православне вере!

Радуј се, јер ме увераваш да због исповедања ове вере и на смрт будем спреман!

Радуј се, јер ме спречаваш да општим са јеретицима и отпадницима од Свете Цркве!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 4.

Буре мора житејскога сатиру духовну моју лађу таласима брига овоземаљских, мир убоге душе моје помућују и где да нађем тихо пристаниште спасења? Само у тебе, мој по Богу Анђеле чувару, полажем наду, јер те задобих као премудрог кормилара у бурама помисли које ме узнемирују; због тога, благодарно певам Богу моме: Алилуја!

Икос 4.

Слушајући и гледајући тебе, Божанствени Анђеле, мог крепког чувара, зли духови поднебесни не смеју да се приближе твојој пречистој светлости и да ми науде душегубним пакостима. Тога ради смирено те молим: не одступи од мене због неуздржања мога и увек ме чувај од клопки и превара лукавога, јер ти са умилењем говорим:

Радуј се, јер ме снажним покровом крила Својих штитиш и заклањаш!

Радуј се, јер ме увек ограђујеш Својим пламеним мачем!

Радуј се, јер ми помажеш у борби са кнезом таме!

Радуј се, јер ми помажеш да победим његове лукаве служитеље!

Радуј се, јер од мене, као птице грабљивице, растерујеш душегубне демоне!

Радуј се јер ме уразумљујеш да демонске преваре, као лукаве лисице, препознам!

Радуј се, јер нападе звероликих демона на ум и срце моје одбијаш!

Радуј се, јер пород њихов, гордост и мржњу, из срца мог одстрањујеш!

Радуј се, јер завист и злопамћење из мисли мојих прогониш!

Радуј се, јер ме подстичеш да се од злих помисли ограђујем крсним знамењем!

Радуј се, јер ме храбриш да против аспиде и василиска неустрашиво кренем!

Радуј се, јер имаш непобедиво оружје против свих непријатеља мојих!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 5.

Са Богом посланом звездом, која је некада водила мудраце на поклоњење Спаситељу света, рођеним у Витлејему, усуђујем се да те упоредим, мој добри чувару: непрекидним и светлоносним твојим присуством показујеш ми прави пут у горњи Витлејем, у Небеско Царство, да бих се удостојио да међу Арханђелима и Анђелима певам превечном Цару славе: Алилуја!

Икос 5.

Видевши ме ноћу закриљеног мраком и тамним облаком страсти прекривеног, немој се ражалостити нити ме напустити, свети чувару душе моје, већ подражавајући дуготрпељивог Спаситеља мог, сачекај и подстакни ме на покајање, док очи моје не излију поток суза којима ћу умити душевну нечистоту своју. Зато те смерно молим и говорим:

Радуј се, јер као тамјан миомирисни увек приносиш Богу молитве за мене грешног!

Радуј се, јер код Створитеља мог увек посредујеш за спасење моје!

Радуј се, јер праведни гнев Његов, ка мени управљен, својим заступништвом одвраћаш!

Радуј се, јер свемилосрдног Господа молиш да ми да опроштај за сва злодела моја!

Радуј се, јер си умилостивио благост Његову, да ме не погуби са безакоњима мојим!

Радуј се, јер се непрестано молиш Искупитељу моме да ми дарује време да се поправим!

Радуј се, јер ме побуђујеш да у покајању проведем све дане живота мога!

Радуј се, јер у мени подстичеш жељу да се увек пред Господом кајем за сва моја прегрешења!

Радуј се, јер ме уразумљујеш да у свако доба себе испитујем и грехе своје исповедам!

Радуј се, јер у срце моје полажеш скрушеност и жалост, пошто прогневих преблагог Бога свог!

Радуј се, јер ме побуђујеш да оплакујем несрећни и нечисти живот свој!

Радуј се, светлоносни и неућутни заступниче спасења мога!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 6.

Гласно проповедам о твом непрестаном старању о мени, мој Анђеле чувару; у жалости и у искушењима, у свему што у овом многометежном свету помућује мир душе моје, ти ми се јављаш, брзи утешитељу, и увераваш ме да ми је све ово ниспослано од премудрог Створитеља као исцељење за болести душе моје и поучаваш ме да мом Доброчинитељу, Небеском Лекару, кличем: Алилуја!

Икос 6.

Заблиста у души мојој, помраченој жалошћу и чамотињом, светлост благодатне утехе, а срце моје испуни се весељем и радошћу, јер се, подстакнут твојим непрестаним поукама, свети Анђеле, усуђујем да као цариник завапим милосрдном Богу да милостив буде и опрости прегрешења моја. Зато немој заћутати, васпитачу мој, и настави да ме уразумљујеш и снажиш, да бих ти клицао:

Радуј се, јер ми помажеш да благи јарам спасоносног трпљења са љубављу носим!

Радуј се, јер ме у невољама и недаћама укрепљујеш уздањем у Бога!

Радуј се, јер ме поучаваш да жалости и болести храбро савлађујем!

Радуј се, јер сваку тугу и чамотињу из срца мога протерујеш!

Радуј се, јер ме подстичеш да се борим против непријатеља који би хтели да ме улове у мрежу очајања!

Радуј се, јер ме подстичеш да поверујем речима Апостола, да ће сви, који буду хтели да побожно живе, бити прогоњени!

Радуј се, јер ме учиш да страдање и трпљење прихватим по угледу на пророке и Апостоле!

Радуј се, јер ми указујеш на мученике и исповеднике, који су се за Христа до проливања крви своје подвизавали!

Радуј се, јер увек пред очима ума мога приказујеш страдања Самог Спаситеља и Господа!

Радуј се, јер срце моје наслађујеш надом у будућу награду!

Радуј се, јер душу моју оживљаваш сверадосним очекивањем вечних добара!

Радуј се, мој добри и стални утешитељу!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 7.

Желећи да се сви људи спасу, премилосрдни Створитељ мој посла тебе, Анђела Свог, као верног стражара и чувара доброг током читавог живота мога, да би ми свугде помагао светим твојим надахнућем, штитио ме од превара ђаволских и припремио ме да делима добрим, заједно са мудрим девицама, уђем у небеску ложницу, уз богоугодну песму: Алилуја

Икос 7.

Господ и Владика мој поново показује благост на мени непотребном и од свих грешнијем слуги Своме, јер презревши гнев мој и нетрпељивост није ме погубио са безакоњима мојим све до садашњег дана и часа и, будући дуготрпељив према мени, милостиво очекује моје обраћење и искрено покајање. Верујем, мој добри чувару, да ме је Твоје стално заступање до сада пред Богом чувало и зато Ти, подвизавајући се у љубави према Теби, кличем:

Радуј се, јер ме зароњеног у море живота од коначног потапања чуваш!

Радуј се, јер ме из раке безакоња руком твојом избављаш!

Радуј се, јер греховни сан моје душегубне лености разгониш!

Радуј се, јер ум мој, помрачен немаром, твојим светлим присуством озарујеш!

Радуј се, јер ми помажеш да хладно и скоро угасло срце моје молитвама распламсам!

Радуј се, јер ме на славословље Богу увек подстичеш!

Радуј се, јер глас мој управљаш на певање песама којима ћу достојно и праведно хвалити Творца!

Радуј се, јер ме поучаваш да Господа мога не прослављам само устима, већ и срцем!

Радуј се, јер ме подстичеш на испуњавање пресвете воље Његове!

Радуј се, јер се стараш да ме научиш самопожртвовању и одрицању од моје зле воље!

Радуј се, јер искрено желиш да задобијем голубију безазленост и кроткост јагњета!

Радуј се, јер посредујеш да ми буде дарована незлобивост детета и разборитост старачка!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Kондaк 8.

Странац сам и придошлица на земљи овој; живот мој је сујетан и пролазан, па макар несрећник никад о непознатом часу смртном и не размишљао, или о Страшном суду, ипак морам изаћи пред праведног Судију и морам дати одговор за свако своје дело и сваку своју реч. Зато те молим, чувару душе моје, да ме брзо пробудиш од сна греховног, како ме час смртни не би затекао неспремног и да се удостојим да од свемилостивог Бога измолим опроштај за сва безакоња моја, да бих Му радосним гласом певао: Алилуја!

Икос 8.

Када ми Господ над свима и Створитељ назначи да се представим од овога живота, ти, мој добри чувару, провидећи страшне муке које ме очекују, намењене злим дусима и непокајаним грешницима, прекриј ме крилима милосрђа свога, као орао птиће своје, и када ме дух мој напусти, учини да те видим у својој близини, док идеш испред мене и моје љуте непријатеље растерујеш. И док те за све ово са умилењем молим, говорим овако:

Радуј се, јер духовним очима мојим горки и страшни час смртни представљаш!

Радуј се, јер ме увек подсећаш на тај непознати и неизбежни час!

Радуј се, јер ме учиш да на сваки дан гледам као да је последњи у животу мом!

Радуј се, јер ме припремаш да у свако доба могу отићи на други свет!

Радуј се, јер у мени рађаш умилење и скрушеност срца!

Радуј се, јер увек желиш да се бар пред крај живота покајем!

Радуј се, јер ме спречаваш да овај свет заволим!

Радуј се, јер ми помажеш да из срца свог искореним страст према трулежном богатству!

Радуј се, јер ми показујеш да су сва блага земна привремена и пролазна!

Радуј се, јер ме увераваш да су све лепоте овог света слично цвету пољском!

Радуј се, јер ме спречаваш да славу људску, као сенку пролазну, тражим!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондaк 9.

Све грехове у овом животу починих и цео мој живот протече у великој таштини и концу се свом приближих; непријатељи моји насрћу на мене, жудни да ме прождеру и сурвају у дубину адску. Зато те молим, добри мој чувару, да ми будеш заштитник, јер морам проћи страшна митарства и безбедно ме доведи до капије Небеског Царства, где ћу срести радосна лица анђела док кличу: Алилуја!

Икос 9.

Красноречиви језик не може исказати све оно што си, током читавог мог живота учинио за мене, свети чувару мој; прихватио си душу моју од купељи светога крштења, чувао си ме у младенаштву, учио ме и уразумљивао у детињству, сачувао ме од греховног спотицања у годинама младости, водио ме када сам дошао у зреле године, чувао ме на свим путевима мојим све до старости, опомињао си ме и тешио, свугде ми помагао и упућивао ме на пут спасења. Тога ради, благодарно ти кличем:

Радуј се, јер ме своје помоћи и заштите никада ниси лишавао!

Радуј се, јер снаге моје окрепљујеш када од сна устанем да бих се у благодарности Господу подвизавао!

Радуј се, јер ме поучаваш да почетак свакога дана освештам молитвом!

Радуј се, јер ми браниш да се усудим да било шта започнем без молитве Свеблагом Промислитељу!

Радуј се, јер се стараш да из срца мога искорениш уздање у себе самог!

Радуј се, јер ме побуђујеш да најслађе име Господа Исуса Христа уснама непрестано изговарам и на уму стално имам!

Радуј се, јер ме у свако доба опомињеш да говорим само оно што је потребно и корисно!

Радуј се, јер ме задржаваш од празнословља, многоглагољивости и богохуљења!

Радуј се, јер увек уз мене пребиваш, било да једем, пијем или било шта друго чиним

Радуј се, јер се стараш да ме научиш уздржању у јелу и пићу!

Радуј се, јер ме чуваш и док сањам, па непријатеље, који би хтели да ми науде сањивим маштаријама, разгониш!

Радуј се, јер ме браниш од сладострасних насртаја и очи моје целомудреним стидом прекриваш!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондaк 10.

Да спасеш све, дошао си, Исусе мој преблаги и са умилењем Ти се молим, милосрђем Твојим очисти мноштво и неизмерност мојих зала, окрени се од њих Божанственим молитвама Невештаственог Твог Служитеља, кога си ми још од младенаштва, као Човекољубац, подарио да ме чува, не бих ли се удостојио да уђем у ложницу славе Твоје и са духовима праведника певам: Алилуја!

Икос 10.

Као чврста стена увек ми се јављаш, Свети Анђеле, насупрот лукавствима злобних непријатеља, који траже моју вечну погибељ и раслабљују душу моју и леношћу и самозаборавом. Стога молим тебе, чувару мој да се твојим заступништвом удостојим да се при исхођењу душе моје из тела при исхођењу душе моје из тела причестим Пресветим Телом и Најсветијом Крвљу мога Спаситеља, те да, укрепљен овом нетрулежном храном и животворним пићем без страха пређем у други свет, кличући Теби, мом доброчинитељу:

Радуј се, јер ти је дата власт и моћ да од мене одагнаш насртаје демонске!

Радуј се, јер ти је Бог дао снагу да победиш невидљиве непријатеље моје!

Радуј се, јер ме можеш избавити од свих злодела и превара ђаволских!

Радуј се, јер нападе началника горких митарстава, љутог владара овог света, од мене одбијаш!

Радуј се, јер имам наду да се, ограђен твојим присуством, у часу смртном нећу преплашити мрачних лица духова злобе!

Радуј се, јер се уздам да ћу, тобом чуван, безбедно проћи ваздушна митарства!

Радуј се, јер очекујем да, оснажен твојом помоћу, нећу бити задржан пред вратима многожељеног Раја!

Радуј се, јер је твоје залагање за мене пред Богом тако силно да не бих био бачен у таму најкрајњу!

Радуј се, јер ме увек саветујеш да умилостивим Господа сузама покајања и избавим се геене паклене!

Радуј се, јер ме подстичеш да се даноноћно молим како не бих са демонима био предат мучењу!

Радуј се, неодступни мој руководитељу и васпитачу!

Радуј се, мој снажни заштитниче и брзи помоћниче!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 11.

Свети чувару мој, знам да појање ово, мада ти га од срца приносим, није довољно да би изразило моју срдачну благодарност за сва добра која си ми учинио и која не престајеш да чиниш до овога дана и часа, али те молим и за то, да Онога који је створио и тебе и мене умилостивиш и да ме на страшном суду Своме не остави са леве стране, већ да ме удостоји да са свима светима кличем: Алилуја!

Икос 11.

Светиљка моја угаси се, и јелеја добрих дела, којима је пламтела, нестаде; и где да се обратим ја, несрећник од грешног сна отежао, ако ме изненада у пола ноћи стигне час смрти моје? Да нећу и ја, као неразумне девице, зачути страшни глас женика: „Не познајем вас!“ Помози ми, мој чувару неуспављиви, да сасуде душе моје напуним јелејем добрих дела а највише милосрђем и смирењем. Прихвати сада од мене ово певање:

Радуј се, јер ме саветујеш да увек на уму имам Јединога Господа!

Радуј се, јер заповест љубави према Њему преблагом у срцу мом обнављаш!

Радуј се, јер ме побуђујеш да Њега, Спаситеља, волим свим умом и сваком помишљу својом!

Радуј се, јер ме опомињеш да увек богоугодан будем и искреном љубављу према ближњима!

Радуј се, јер ме поучаваш да их волим не само речима и језиком, већ и делима и истином!

Радуј се, јер у мени подстичеш жељу да им у свакој потреби помажем!

Радуј се, јер ме поучаваш да тешим жалосне и штитим оне којима се чини неправда!

Радуј се, јер срце моје управљаш да од имања свога дајем сиротим и убогим!

Радуј се, јер ме подстичеш да по заповести Спаситеља, будем спреман да и душу своју положим за друге!

Радуј се, јер заклањаш очи моје да не бих гледао на прегрешења брата мога!

Радуј се, јер ме спречаваш да осуђујем брата свога иосрнулог у грех!

Радуј се, јер ми забрањујеш да поверујем клеветницима сабраће своје!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 12.

Благодат Ти је дата од Свемогућег Господа, свети заштитниче мој, да ме чуваш на свим путевима мојим, да се о камен саблазни не спотакне нога моја, док ме спасеног не изведеш пред Христа Бога коме све силе небеске неућутно кличу: Алилуја!

Икос 12.

Певам о твом чудесном милосрђу и великом снисхођењу, бестелесни слуго Господњи хитрога ума, јер се не гнушаш греховне моје смрадности и не престајеш приносити свете молитве своје за мене бескорисног ка престолу Триипостасног Бога, да не бих заувек настрадао, већ да бих Царство Небеско наследио. Зато те молим да из душевних ризница мојих примиш ово песмопојање, које ти приносим:

Радуј се, јер ме опомињањем на будући Страшни суд Божији од грехова одвраћаш!

Радуј се, јер ме побуђујеш да душу моју као невесту припремим за сусрет са прекрасним жеником Христом!

Радуј се, јер желиш да ме учиниш достојним брачне ложнице Његове!

Радуј се, јер ме увек поучаваш да запалим светиљку душе моје, како бих са мудрим девицама, душама праведних, ушао у ту ложницу!

Радуј се, јер ме подстичеш да свучем греховну одећу своју?

Радуј се, јер ми помажеш да се у ризу непорочности и чистоте оденем!

Радуј се, јер се заузимаш да се удостојим и да на Страшном суду Христовом станем са Његове десне стране!

Радуј се, јер се молиш милосрђу Божијем, да ме придружи изабраницима Својим!

Радуј се, јер и сажитеље твоје небеске подстичеш да се моле Господу, да ме заједно са њима настани у Царству Својему!

Радуј се, мој добри и снажни стражару!

Радуј се, за мене топли молитвениче и благи заштитниче!

Радуј се, моја крепка надо код Господа Бога и Пресвете Богородице!

Радуј се, Анђеле Господњи, неуспавиви чувару мој!

Кондак 13.

O, преславна и умна светлости, Анђеле Божији! Прими ово благодарно и молебно појање и пошто са земље морам изаћи на суд, покажи тада своје милосрђе према мени грешном; стани покрај мене тих и радостан, надом у спасење одагнај страх мој, да се у насељима рајским удостојим да скупа с Тобом у векове векова кличем превечном Цару Славе: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

 

МОЛИТВА светом АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

O, свети Анђеле, мој добри чувару и заштитниче! Скрушеног срца и болне душе пред тобом стојим и молим се: услиши мене грешног слугу твога (изговориш своје име), који вапи гласним јауком и горким плачем: не опомињи се безакоња и неправди мојих, којима те несрећник гневим свакога часа и дана и мрским се чиним пред Створитељем нашим Господом; подари ми милосрђе своје и не одступи од мене нечистога све до скончања мога; пробуди ме од сна греховног и помози ми да молитвама твојим преостало време живота свога проживим без порока и родим род достојан покајања, и од смртних падова греховних избави ме, да не пропаднем у очајању и да се не обрадују непријатељи погибељи мојој; знам уистину и речима исповедам да нико није такав пријатељ и заштитник, заступник и бранитељ, као ти, свети Анђеле, јер стојиш пред престолом Господњим и молиш се за мене непотребног и од свију грешнијег, да не узме Преблаги душу моју у дан очајања мога нити у дан када учиних зло, и зато немој престајати да молиш премилосрдног Господа Бога мог да опрости сагрешења моја, која учиних током читавог живота делима, речима и свим својим чулима, и, мада већ зна пресуду, да ме спасе; да ме казни по Својој неизрецивој милости, али да ме не укори и не мучи Својим непристрасним, праведним суђењем; да ме удостоји да се покајем и да са покајањем достојно примим Божанско причешће, за шта се највише молим, и такав дар од свег срца желим. У страшном часу смрти не одступи од мене, добри чувару мој и одагнај мрачне демоне који ће заплашити устрепталу душу моју; заштити ме од тих замки јер морам проћи ваздушна митарства, да бих, чуван тобом, безбедно достигао жељени рај, где свети и вишње силе непрестано хвале свечасно и величанствено име у Тројици слављенога Бога, Оца и Сина и Светога Духа, коме доликују част и поклоњење у векове векова. Амин.

 
НАРУЧИТЕ СВОЈУ ИКОНУ АНЂЕЛА ЧУВАРА
иди са странице О Анђелу чувару на Српске православне иконе