EnglishPocetnao namaBiografijaGalerijaRestauracijaTehnologijaBibliotekaPitanjaCeneVezeKontakt

Протојереј Србољуб Милетић
О НЕФИЛИМИМА

o_srboljub miletic

1. Ко су то Нефилими (енгл.), а код нас у Старом Завету џинови, синови Божји, који се помињу у Старом Завету
на самом почетку (6: 1-4.)
2. Да ли се ради о демонима или је нешто друго у питању?
3. Како је могуће да су се они множили са кћерима људи, дакле женама?
4. Ако је тако, да ли то значи да је генетска структура даљих покољења насталих из оваквог телесног јединства промењена, да није чисто људска?

 

Разних теорија о појединим деловима Светог Писма није никада недостајало. Али, што време више одмиче и технологија напредује, биће их све више и више.
Не треба пуштати машти на вољу. (Машта је веома корисна када јој се додели одређен и конкретан задатак, када је ум води ка одређеном корисном циљу, користећи здраве и поуздане чињенице и информације. Али, ако допустимо да машта води нас по "клизавом терену", онда добијемо свакојаке резултате. Тако је и код свих ових теорија на разне теме из Светог Писма.)

Господ је изабирао оне људе који су му остајали верни. Од самог почетка, од Адама и Еве, од изгнања из Раја, људи су се делили на верне и неверне. Авељ је био кротак и веран Богу а Кајин завидљив и агресиван. Тако у 5. глави књиге Постања имаш генеалогију од Адама преко Сита до Ноја и потопа. Пошто је дао списак имена, у 6. глави писац (Мојсије) се временски враћа уназад и објашњава догађаје са претходно описаним људима из Адамовог племена. Ту се говори о кварењу људског рода преко потомака Каинових. О томе имаш код нас у библиотеци на Светосављу, где о. Серафим Руоз пише:
...према светоотачком схватању, "синови Божији" су потомци Ситови, изабрани људи који је требало да се сачувају у врлини. Они су живели на узвишенијем месту, непосредно уз границе Раја. Они су називани "синовима Божијим", јер је требало да се од њих роди Христос. "Кћери људске" су Каинови потомци. Они су били презрени људи и изгнаници. Требало је да синови Божији очувају себе чистима, а не да се жене Каиновим потомцима (касније ће се овај завет чистоте везати за Јевреје, јер је предвиђено да се они издвоје од осталих народа). Тако је требало да се синови Божији издвоје од осталих, како би могли да постану прародитељи Спаситељеви.

"А кад се људи почеше множити на земљи, и кћери им се народише. Видевши синови Божији кћери човечије како су лепе узимаше их за жене које хтеше. А Господ рече: неће се дух мој до века прети с људима, јер су тело. Нека им још сто и двадесет година." (Пост. 6, 24.)

Свети Јефрем тврди да су међу Каиновим потомцима преовладавале кћери, указујући на изумирање Каинове расе, али да су оне чезнуле да се удају за Ситове синове, како би очувале своју расу. Подстакнути плотском жудњом, "синови Божији" су напустили заповест Божију да се издвоје од свих који су били Каиново потомство. Они су пали у замку и тако се искварило целокупно човечанство - постали су "тело" или "телесни". Свети апостол Павле каже: Који су по телу не могу угодити Богу. (Рим. 8, 8)

"Сто двадесет година" се не односи на људски век него на време пре потопа, које је људима дато да се покају, што поново указује на милосрђе Божије.

Неки су спекулисали да се под "синовима Божијим" подразумевају небеска бића или ангели. Свети Оци су били свесни овог тумачења и одлучно су га одбили, говорећи да ангели не могу да рађају људе. И древне спекулације о браку ангела са људима, као и модерне спекулације о ванземаљцима, представљају, наравно, празне приче засноване на бескорисним маштаријама.

"А беше тада дивова на земљи, а и после, кад се синови Божији састајаху са кћерима човечијим па им оне рађаху синове; то бејаху силни људи, од старине на гласу." (Пост. 6, 5.)

Не би требало да под дивовима подразумевамо људе необичног раста. Према светом Јефрему, потомци Ситови, изабрана раса, били су високи и стасити, док су потомци Каинови, проклетници, били ниски.[4] Кад су се ове две расе помешале, преовладала је стаситост Ситових потомака. Изгледа да је дивовски раст људи, Ситових потомака пре потопа, једна од оних особина људског рода које ће се изгубити у новим климатским условима послепотопског света.

Вероватно је да се у подвизима ових "дивова" (можда извршених у ратовима с Каиновим потомцима) може наћи порекло "богова" из митова старе Грчке и осталих земаља.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/SerafimRouzTumacenjePostanja/Lat_SerafimRouzTumacenjePostanja45.htm

Исто овако тумаче и св. владика Николај и патријарх Павле у својим делима.